
 

 

 

HOUSES IN MULTIPLE OCCUPATION ARTICLE 4 DIRECTION AND 

SUPPLEMENTARY PLANNING DOCUMENT 

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 

UPDATED MAY 2022 

 
Houses in Multiple Occupation 
 
1 What is a House in Multiple Occupation (HMO)? 
 An HMO is a property rented out by at least 3 people who are not from 1 ‘household’ 

(e.g. a family) but share facilities like the bathroom and kitchen. It’s sometimes 
called a ‘house share’. 
 

2 Do all HMOs require an HMO licence? 
 An HMO licence will be required if all of the following apply:  

• it’s rented to five or more people who form more than one household 

• tenants share toilet, bathroom or kitchen facilities 

• it is not a purpose built flat in a block of three or more such flats 

https://www.legislation.gov.uk/uksi/2018/221/memorandum/contents 

Landlords of HMOs falling within the prescribed description who fail to apply for 
licences commit a criminal offence.  
 
HMO licences are issues by the council’s Private Housing Team, you can apply at 
https://housinglicensing.lincoln.gov.uk/ or contact the team at 
hmolicensing@lincoln.gov.uk.  
 
A licensed HMO may also require planning permission.  
 

3 What is a Use Class C4 HMO? 
 A Use Class C4 HMO is identified within the Town and County Planning (Uses 

Classes) Order 1987, as amended, as use of a dwelling house by 3-6 residents as 
a “house in multiple occupation”. 
 

4 What is a Sui Generis HMO? 
 All HMOs which include more than 6 people sharing do not fall within any specified 

use class and are considered Sui Generis. This means they are in a class of their 
own, and always require planning permission. 
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5 Do all HMOs require planning permission? 
 Planning permission is required for HMO developments comprising the following: 

- New build Class C4 or Sui Generis HMOs 
- Changes of use to Sui Generis HMOs 
- Proposals to intensify or enlarge existing HMOs (where planning permission 

is required) 
- Changes of use to Class C4 HMOs (from 1st March 2016) 

- Proposals for flexible C3/C4 uses (from 1st March 2016) 
 
Houses in Multiple Occupation Article 4 direction 
 
6 What is an Article 4 direction? 
 An Article 4 direction is a planning tool which the local planning authority can use 

to withdraw permitted development rights for a particular type of development. A 
legal process has to be followed in order to introduce an Article 4 direction. 
 
Details of all Article 4 directions that apply within the city are available on the 
council’s website at:  
https://www.lincoln.gov.uk/business-licensing/article-4-directions/1 

 
7 What does the Article 4 direction relating to HMOs cover? 
 The Article 4 direction relating to HMOs relates to development comprising the 

change of use from a use falling within Class C3 (dwelling houses) of the Town and 
County Planning (Use Classes) Order 1987, as amended; to a use falling within 
Class C4 (houses in multiple occupation) of that Order; and removes permitted 
development rights for this type of development. Planning permission will, 
therefore, be required for any changes of use from Class C3 to C4 from 1st March 
2016. 
 

8 Why has the Article 4 direction relating to HMOs appeared on the Land Charges 
Search for my property? 

 The Article 4 direction relating to HMOs is registered as a planning charge to make 
property purchasers aware of the potential for planning permission to be required. 
 

9 When did the council make the Article 4 direction relating to HMOs? 
 The Article 4 direction relating to HMOs was made on 15th December 2014, 

following a city-wide consultation exercise to seek the views of residents, elected 
members and interested parties on the issues raised by the growth of HMOs in the 
city. 
 

10 When did the Article 4 direction relating to HMOs come into effect? 
 The Article 4 direction relating to HMOs came into effect on 1st March 2016. 

 
11 When was the Article 4 direction relating to HMOs confirmed? 
 The council’s Executive confirmed the Article 4 direction relating to HMOs at their 

meeting on 25th January 2016. 
 

12 I own or operate one or more HMOs within the city, how am I affected? 
 The Article 4 direction relating to HMOs cannot be applied retrospectively, so if you 

currently own or operate HMOs it may be beneficial for you to declare them to the 
council. 
 

https://www.lincoln.gov.uk/business-licensing/article-4-directions/1


 

 

13 How do I declare my property as an HMO? 
 You can declare a property as an HMO by completing the online declaration form 

at https://www.lincoln.gov.uk/h/tell-us-hmo/1 

 
Alternatively, you can request a copy from the Development Team 01522 873474 
/ developmentteam@lincoln.gov.uk.  
 
You may also require a HMO licence from the Private Housing Team. This needs 
to be applied for separately – please see 
https://www.lincoln.gov.uk/housing/landlords/houses-in-multiple-occupation-
hmos/ for more information.  
 

14 I have a House in Multiple Occupation that has been in operation since before the 
Article 4 direction was introduced, however it was not declared. What do I need to 
do? 

 If a property was in operation as a C4 HMO prior to the introduction of the Article 
4 direction on 1st March 2016, this can be declared to us online at 
https://www.lincoln.gov.uk/h/tell-us-hmo/1. 
You will need to submit evidence to support this declaration, such as tenancy 
agreements showing continuous use as a C4 HMO to support the declaration. If 
this evidence is satisfactorily provided, we will update our HMO database 
accordingly and if we then have a query in the future about the property, we can 
advise that our records suggest the property was operating as a C4 HMO prior to 
the Article 4 direction.  
 
This confirmation however is not the same as obtaining a certificate of lawfulness 
and, whilst there is no formal requirement from the Local Planning Authority to 
obtain such a certificate, solicitors as part of conveyancing processes may 
request one is obtained. 
 

15 I have declared a property as an HMO, how do I obtain formal confirmation? 
 If a property was declared as an HMO at the time of the introduction of the Article 

4 Direction we will have records of your property being used as an HMO. 
However, this HMO declaration process does not constitute formal planning 
permission and does not confirm the lawful use of the property.  
 
For formal confirmation of the lawful planning use you will need to complete a 
certificate of lawfulness (existing) application online at www.planningportal.co.uk 
(also known as lawful development certificate). There is a fee of £462.00 for this 
type of application. You will need to provide the following information to support 
your application: 

• Site location plan (scale 1:1250, application site outlined in red, showing at 

least 2 street names) 

• Evidence to support the continuous C4 HMO use of the property since the 

introduction of the Article 4 direction up until the day of submission of the 

CLE application (in the form of signed and dated tenancy agreements) 
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16 I do not have evidence to show that my property was used as an HMO before the 
Article 4 direction was introduced, what can I do? 

 If evidence cannot be provided to confirm that the HMO was in operation prior to 
the Article 4 direction you will be required to apply for full planning permission to 
formally change the use of the property to a C4 HMO. This planning application 
would be assessed against the criteria outlined in the Houses in Multiple 
Occupation Supplementary Planning Document (HMOSPD).  
 
You will need to complete a full planning application online at 
www.planningportal.co.uk, there is a fee of £462.00 for this type of application. 
You will need to provide the following information to support your application: 

• Site location plan (scale 1:1250, application site outlined in red, showing at 

least 2 street names) 

• Existing and proposed floor plans (including details of internal and external 

communal areas, parking provision, cycle storage, waste and recycling 

storage) 

• Existing and proposed elevations (only in cases where external elevations 

are proposed) 

• Supporting statement (including verified evidence of the application property 

being openly marketed at a reasonable purchase or rental price for a period 

of at least 6 months and/or evidence of the application property being 

previously used as a HMO e.g. HMO declaration, tenancy agreements, 

billing information, photographs, floor plans etc.) 

 

17 I own or intend to purchase a Use Class C3 property that I am intending to use as 
a Use Class C4 HMO. Do I need to apply for planning permission to change the 
use? 

 Yes. In order for a property to be classed as a C4 HMO before 1st March 2016, it 
must have already been in occupation as an HMO before this date. Just having 
completed any conversion works, or registering the property for its intended use, is 
not sufficient to state that a change of use has occurred. The use class of the 
property will only change from Class C3 to Class C4 upon occupation when the 
use is implemented. 
 

18 If my property has been let as an HMO in the past, but is now being let to a family 
or less than 3 unrelated people, do I need to apply for planning permission to let it 
as an HMO again? 

 Yes, if a material change of use has occurred. The use class of the property will 
change from Class C4 to Class C3 upon occupation of the property by a family. 
Planning permission will, therefore, be required to change the use from a C3 
dwelling house to C4 HMO. 
 

19 If an HMO is empty for a period of time between lettings, will it lose its Use Class 
C4 HMO status? 

 No. If a property was used as a C4 HMO prior to it being empty it will not lose its 
C4 HMO status, provided no other use has taken place between lettings. If the 
property was used as a C4 HMO before 1st March 2016, or if it was granted 
planning permission for C4 use after this date, the use will remain as a C4 HMO. 
 

http://www.planningportal.co.uk/


 

 

20 Do I need to apply for planning permission to change the use of my property from 
a Use Class C4 HMO to a Use Class C3 dwelling house? 

 No. Change of use from a Class C4 to Class C3 is permitted development. There 
is no intention to withdraw permitted development rights for this type of 
development. 
 

21 Can I apply for planning permission to allow the lawful use of my property to change 
between Use Class C3 and Use Class C4 to respond to changes in the local 
housing market? 

 Yes. You can complete an application for planning permission to change the use 
of a property to a flexible use between a C4 HMO and a C3 dwelling house. This 
will be conditioned for a specified period of time, if approved. This gives landlords 
and property owners the ability to respond to changing local housing market 
circumstances by letter their properties as either single family dwelling houses or 
HMOs, without the need to apply for planning permission each time the occupation 
changes. The council has set the maximum period for this flexible planning use at 
10 years, after which the occupied use would become the lawful use, unless the 
applicant was to apply for a new planning permission to continue the flexible use. 
 
This flexible planning condition would only apply to proposals for C4 HMOs, and 
not Sui Generis HMOs. In cases where a property is already occupied as a C4 
HMO, it will be possible to obtain planning permission for this flexible planning use, 
if it can be demonstrated that the property was established as a HMO before 1st 
March 2016. 
 

Planning Applications for Houses in Multiple Occupation 
 
22 How do I apply for planning permission for an HMO? 

 Guidance on how to apply for planning permission is available on the council’s 
website at: www.lincoln.gov.uk/planning. 
 

23 Can I get any advice before applying for planning permission? 
 The council offers a pre-application service which gives you an opportunity to 

discuss your proposal with a planning officer and find out what information you 
need to support your planning application. 
 
Further details are available on the council’s website at: 
https://www.lincoln.gov.uk/planning/planning-applications/2 

 
Free general planning advice can also be obtained from the Planning Portal, an 
online Government initiative that offers a wide range of services and information 
on the planning system. 
 

24 How much does a planning application cost? 
 The fee for change of use planning applications and certificate of lawfulness 

applications is £462.00 per application.  
 
For further advice on planning fees please contact the Development Team on 
01522 873474 / developmentteam@lincoln.gov.uk. 
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25 What information do I need to support my planning application?  
 Section 6.3 of the ‘Houses in Multiple Occupation Supplementary Planning 

Document’ (HMO SPD) outlines the planning application requirements for HMO 
developments. 
 
The HMO SPD is available on the council’s website at: www.lincoln.gov.uk/hmo.  
 

26 What information do I need to submit to prove there is an established lack of 
demand for the single family use of the property concerned? 

 Planning applications for HMO developments will be required to include evidence 
that the property has been openly marketed at a reasonable purchase or rental 
price for a period of at least six months e.g. sale or rental particulars, details of 
advertising undertaken including dates. The evidence provided must be verified by 
a suitable person in a relevant profession, such as an estate agent. 
 

27 Who will comment on my planning application? 
 Any individual, business, organisation or group is able to make comments on any 

planning application. Guidance on commenting on planning applications is 
available on the council’s website at: www.lincoln.gov.uk/planning.  
 
Section 6.4 of the ‘Houses in Multiple Occupation Supplementary Planning 
Document’ (HMO SPD) outlines who will be invited to comment on planning 
applications for HMO developments, and the issues they will be asked to consider. 
 
The HMO SPD is available on the council’s website at: www.lincoln.gov.uk/hmo.  
 

28 How will my planning application be determined? 
 Your application will be assessed by a planning officer, using the criteria outlined 

in Section 5 of the ‘Houses in Multiple Occupation Supplementary Planning 
Document’ (HMO SPD), and a recommendation will be made on whether planning 
permission should be granted or refused. 
 
The HMO SPD is available on the council’s website at: www.lincoln.gov.uk/hmo. 
 

29 Who will determine my planning application? 
 Most planning applications are determined under delegated powers by the 

Planning Manager. Where it is deemed necessary, proposals will be considered by 
members of the Planning Committee. Details of the council’s Planning Committee 
procedures are available on the council’s website at: www.lincoln.gov.uk/planning. 
  

30 How long will it take for my planning application to be determined? 

 Most planning applications, including those for changes of use, are determined 
within 8 weeks of being registered. 
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